Intervju med Anna Ekre

Skrivet

Porträtt av Anna EkreAnna Ekre vill väcka känslor och skapa fantasier.

Modedesignern Anna Ekre är en av Modeinkubatorns senaste medlemmar. Med ett stort fokus på symboler, djur och natur skapar hon mönster som knappast lämnar någon oberörd. Dessa mönster används sedan både på kläder och inredningsdetaljer. 

När började ditt intresse för att rita mönster, och hur har det växt fram?
Jag har alltid ritat, och det är tecknandet som är bakgrunden till mitt skapande. Därför valde jag att studera Illustration och grafisk design på Parsons School of Design i New York. Sedan hade jag även ett modeintresse vilket ledde mig till studier på Beckmans mode i Stockholm.  Det är roligt att kunna kombinera dessa två intressen. Det gör att mönstret som skapas får en längre livstid. Från att först ha funnits i mina tankar, till att hamna på ett papper, och slutligen som plagg på någons kropp.

Det är tydligt att du inspireras av djur och natur. Vad tycker du är fascinerande med dessa inspirationskällor?
Naturen är en outtömlig inspirationskälla som alltid har varit fascinerande för mig. Den är full av färger, strukturer och mönster, och det finns alltid någonting nytt att se. Djuren är inspirerande för att vi vet så lite om dem. Jag brukar se djuren som karaktärer. De är mystiska, vackra och uttrycker känslor.

Finns det något annat du inspireras av?
Jag tar in inspiration från flera håll. Konst, surrealism, och stilleben. Allting egentligen!

Kan du beskriva hur det går till när du skapar ett mönster, från idé till färdigt resultat?
Det brukar dyka upp en idé, känsla eller drömbild i mitt huvud som jag försöker zooma in på, men när jag kommer närmre är det inte alltid vad jag trott från början. Kanske går jag till biblioteket och gör lite research, eller går ut och fotar. Jag tittar mycket i böcker och tidningar och sedan skapar jag ett inspirationskollage och börjar skissa. Först tecknar jag illustrationen med blyerts i svartvitt, och sedan färglägger jag den i datorn. Där kan jag också placera ut mönstret direkt på plagget. Till sist skickas det in till tryckeriet som levererar det färdiga resultatet.

Vad vill du förmedla med dina mönster?
Jag vill förmedla en känsla eller berätta en historia som alla får tolka på sitt sätt. Jag vill väcka känslor som får människor att tycka, känna och skapa fantasi. När jag skapar mina mönster har jag ofta en historia eller en karaktär som jag utgår ifrån, men det är inte viktigt att andra upplever samma budskap eller historia som jag gör.

Det är mycket på gång nu och du har bland annat vunnit Elle interiörs designpris för årets textil 2013. Vad är ditt nästa steg?
Nu vill jag gå framåt och nå ut till ännu fler. Jag är nominerad till Årets Rookie och i augusti ska jag ställa ut på Gallery i Köpenhamn. Sedan hoppas jag också kunna öppna en webbshop snart.

Sara Axelsson, webbredaktör