modeink.se – Det viktigaste du behöver veta om startups!

Hur når du ut med din innovation?

Har du en bra idé eller har du skapat något som är efterfrågat? Eller är det kanske en lösning på ett problem som kan hjälpa människor?

Hur gör jag med min innovation?

Om du har uppfunnit en produkt, tjänst eller lösning kanske du funderar på om du ska starta eget företag runt denna eller om du ska samverka med andra. Ibland kan det vara så att innovatörer endast ägnar sig åt att skapa och säljer sina idéer till ett större företag som kan utveckla dem vidare. Det beror därmed på vilken typ av människa du är – vill du driva företag eller är du uppfinnare?

Prislappen

Om du uppfinner många idéer som har potential att tas till marknad kan det vara en god idé att sälja dem, antingen via ett licensavtal eller helt och hållet. Detta är en knivig bedömning. Om bolaget du säljer uppfinningen till satsar hårt på den och den blir extremt lönsam kan det vara en vinst med ett avtal där du löpande har procent – annars bör försäljningspriset sättas därefter, och detta kan ibland vara svårt att förhandla om. Förutsättningen för att kunna räkna ut ett bra värde är att man kan bedöma en potentiell försäljning. Det uppstår även kostnader för patent, modeller, prototyper i inledningsskedet.